снимка:  Maritime.bgНа 23 ноември 2017 г. Софийска градска прокуратура привлече в

...
снимка:  Maritime.bgНа 23 ноември 2017 г. Софийска градска прокуратура привлече в
Коментари Харесай

Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на двама души във връзка с потъването на кораба „Хера“

фотография:  Maritime.bg

На 23 ноември 2017 година Софийска градска прокуратура притегли в качеството на обвинени Милен Балчев и Стефчо Минчев за осъществено закононарушение по превоза, при което е последвала гибел на 19 моряци при потъването на кораба „ Хера “ на 13 февруари 2004 година, оповестиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура - Варна.

 
И двамата са с обвинение за това, че в интервала 23.07. 2002 година - 13.02.2004 година в гр.Варна са позволили да се повреди и потъне моторен транспортен съд „ Хера “, от което е последвала гибел за повече от едно лица – 19 български и непознати жители.
 
Към интервала на действието Милен Балчев е бил общоприет шеф и началник „ Експлоатация “ на компания „ Провидънс шипинг енд трейдинг “ ООД. Това сдружение, според общоприет контракт за мениджмънт на транспортен съд Шипман 98 от 01.02.2002 година, е менажирало моторен транспортен съд “Хера “, благосъстоятелност на „ MAESTRA SHIPPING S.A. “, плаващ под юрисдикцията на Правителството на Кралство Камбоджа. Милен Белчев е бил и прокурист на притежателя на компания „ MAESTRA SHIPPING S.A. “.
 
През същия интервал Стефчо Минчев изпълнявал длъжността “Технически шеф “, началник „ Материално техническо доставяне “, началник на бреговата конструкция на комерсиално сдружение „ Провидънс шипинг енд трейдинг “ ООД и началник „ Морски интервенции “.
 
За времето от 23 юли 2002 година до 13 февруари 2004 година двамата обвинени в съучастничество позволили да се повреди моторен транспортен съд „ Хера “, като не направили нужния ремонт и отказали осъществяването на планувани ремонтни действия.
 
На 02.09.2002 година в гр.Варна те приели без забележки и следващи рекламации ремонта на моторен транспортен съд „ Хера “ с акт за завършек на ремонта. Същевременно следствието е открило, че била осъществена замяната на листове ламарина от палубната облицовка и дънния настил с ламарини с дебелини, по-малки от редуцираните остатъчни дебелини по отношение на новите построечни такива.
 
В края на месец август 2003 година, след осъществяването на класификационен обзор на 22.08.2003 година в гр.Варна, упълномощили и позволили осъществяването на преустрояване на кораба посредством свалянето на 16 броя товарни стрели с прилежащото им съоръжение, като не уведомили упълномощената от Камбоджанския корабен указател класификационна организация - Български корабен указател (БКР) и в нарушаване на Международната спогодба за сигурност на човешкия живот на море от 1974г. /SOLAS/ и Протокола към нея от 1988г., утвърдени от Република България и Кралство Камбоджа.
 
До 13.02.2004 година след осъществения ремонт от 23.07.2002 година до 02.09.2002 година и градивни промени на моторен транспортен съд „ Хера “, осъществени след 22.08.2003 година, не снабдили капитана на кораба с настояща „ Информация за устойчивостта на кораба за капитана “ в нарушаване на Правило 22, глава 1-2 на Международната спогодба за сигурност на човешкия живот на море “ от 1974 година и Протокола към нея от 1988 година
 
Най-общо, аргументите за потъването на кораба, съгласно заключението на извършените голям брой експертизи, в това число и в Института по хидродинамика и аеродинамика към Българска академия на науките /ИХА/, са следните:
 
В резултат на описаните ремонтни работи и градивни промени е било влошено якостното положение на структурата на кораба и по този начин бурята, на която той е бил подложен на 13 февруари 2004 година, е предизвикала дисторция повече от допустимата в корпуса (в региона на първия хамбар). От това е последвало разхлабване на крепежа на люковото прикритие на хамбара, при което в него е навлязла огромна маса морска вода. Водата и въглищата, с които е бил претрупан „ Хера “ са образували течна примес. При бурята и въздействието от нея, на което е бил подложен плавателния съд, придвижването на тази примес в товарната част на кораба е довело до загуба на резистентност, наклоняване на носовата част във водата и последвало поглъщане на „ Хера “.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР